Artikel geplaatst in Het tijdschrift voor de politie

Voor het volledige artikel in PDF: klik op onderstaande link.

Interview geplaatst in TVP

Op 3 oktober kreeg ik de gelegenheid om George Kohlrieser (Hoogleraar leiderschap en organisatiegedrag aan het IMD Business School) te interviewen over de reorganisatie van de Nederlandse politie. Vandaag verscheen het artikel dat ik hierover schreef in het Tijdschrift voor de Politie.

Ik vertelde Kohlrieser dat ik de laatste paar jaren in gesprekken met politiemensen iedere keer weer word geraakt door de pijn, woede en frustratie die velen van hen uiten over de (re)organisatie.

Kohlrieser: “De sleutel tot verandering is het begrijpen van de pijn. De pijn van het verliezen van positie, functie, verantwoordelijkheden, vertrouwde werkomgeving. Iedere verandering leidt tot verlies van datgene wat geweest is. Vaak klagen chefs dat hun medewerkers veranderingen tegenwerken en niet willen veranderen. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht: mensen verzetten zich niet van nature tegen de verandering zelf. Ze verzetten zich tegen de pijn van de verandering en de angst voor het onbekende.”

Jakob van Wielink en Matthijs Hogendoorn: bedankt voor jullie vertrouwen, inspiratie en steun bij de totstandkoming van het artikel!